Soita meille: +358 10 524 5500

  • Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutos – missä mennään?

Jussi Lehto - 24/05/2019

Kirjoitin viime vuoden alkupuolella sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutoksesta ja sen vaikutuksista asiakastyön kirjaamiseen. Tässä blogitekstissä summaan nykytilaa.

Toisin kuin edellisen blogin aikaan, ensimmäiset organisaatiot ovat hyvää vauhtia aloittaneet sosiaalihuollon Kanta-arkiston käytön. Huhtikuussa 2019 arkistoon oli liittynyt kymmenen organisaatiota ja arvioiden mukaan vuoden 2019 loppuun mennessä liittyneitä on jo lähes sata. 

Samaan aikaan arkistoon oli tallennettu yli puoli miljoonaa asiakirjaa ja kirjattu noin 45 000 henkilöä koskevaa asiakastietoa.

Kanta-arkiston käyttö etenee suunnitellusti

Sote- ja maakuntauudistuksen kariutumisesta huolimatta sosiaalihuollon Kanta-arkisto toteutuu suunnitelmien mukaan ja on keskeinen mahdollistaja kohti yhtenäistä sosiaalihuollon toteuttamista Suomessa. Yhtenäinen kirjaamismalli ja ammattilaisten kirjaamisosaamisen kehittäminen ovat välttämätön edellytys vertailukelpoisen ja yhdenvertaisen tiedon syntymiselle ja hyödyntämiselle.

Sosiaalihuollon Kanta-toiminnallisuutta on aikataulutettu vaiheittain tapahtuvaksi. Ensimmäisessä vaiheessa tietojärjestelmässä toteutuvat asiakastiedon kirjaamisen perustoiminnallisuudet. Näitä ovat esimerkiksi asiakkuuksien alkaminen ja päättyminen, sosiaalihuollon asianhallinta ja palvelutehtäväluokitus. Toisessa vaiheessa toteutuvat muun muassa perheelle yhteisen asiakastiedon kirjaaminen, ammattilaisen sähköinen allekirjoitus, rekisterinkäyttöoikeus ja Omakanta.

Mitä tarkoittaa rekisterinkäyttöoikeus?

Rekisterinkäyttöoikeus on Kanta-arkiston ja Kantaan yhteydessä olevien asiakastietojärjestelmien välinen toiminnallisuus, jonka avulla esimerkiksi yksityinen lastensuojelulaitos voi kirjata ja arkistoida asiakastietoa suoraan palvelunjärjestäjän, eli palvelua tilaavan kunnan rekisteriin. Rekisterinkäyttöoikeus on aikataulutettu käyttöönotettavaksi jo ensi vuoden keväälle.

Lue myös: Rekisterinkäyttöoikeus – mitä, miksi ja milloin

Omakanta sosiaalihuollossa

Ammattilaisia kiinnostava Omakanta-toiminnallisuus toteutuu Kanta-arkistoon mahdollistaen asiakastietojen katselun ja puolesta-asioinnin. Vanhat ja ensimmäisessä vaiheessa tallennetut asiakastiedot eivät tule näkymään Omakannassa asiakkaalle. Toisessa vaiheessa ja sen jälkeen tallennetut tiedot sen sijaan ovat asiakkaan nähtävissä tietyin rajoituksin (lisätietoa THL:n sivuilla).

Lue myös: Mitä sosiaalihuollon asiakas näkee Omakannassa 

Sosiaalityöntekijänä ja alaa tuntevana täytyy olla tyytyväinen tapahtuneesta kehityksestä ja innoissaan tulevaisuuden suunnitelmista. Mediconsultilla olen päässyt paitsi seuraamaan alan muutosta näköalapaikalta, myös tekemään konkreettista työtä esimerkiksi asiakastietojärjestelmän kehittämisessä.

Meillä tapahtuu ja tehdään paljon koko sote-sektorin kehittämisen eteen - innostavaa työtä!  


Tule kuulemaan lisää sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutoksesta maksuttomiin webinaareihimme! Katso eri palvelutehtäville suunnattujen webinaarien tallenteet ja tule kuulemaan valmiiksi pureskeltua tietoa.

New call-to-action

Jussi Lehto

KIRJOITTAJA Jussi Lehto

Jussin erikoisalaa on sosiaalihuolto - niin käytännön kuin tietojärjestelmien osalta.

Lisää samasta aihealueesta

Mikael Palola - 25/03/2024

Tekoäly on jo sotessa – johda tuella, turvalla ja mahdollisuuksilla

Tekoälyn rooli sotessa ja hyvinvointialueiden toiminnassa kasvaa nyt kiihtyvällä tahdilla. Teknologian nopea kehitys tarjoaa hyvinvointialueille koko ajan uusia mahdollisuuksia ja näihin mahdollisuuksiin on jo useilla hyvinvointialuilla päätetty...

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  • Tarjouspyyntö
  • Lisätietoa ratkaisuista
  • Tilaa esite
  • Palaute
  • Jotain muuta