• Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

[Opas] Sosiaalihuollossa on edessä iso muutos – mistä oikein on kyse?

Jussi Lehto - 11/01/2018

Mitä sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutos tuo tullessaan ja kuinka siihen voi varautua? Entä tiedätkö mitä tarkoittaa rakenteinen tieto tai sosiaalihuollon asiakastietomalli? 

Kanta-arkiston käyttöönotto ja sitä kautta muutos tiedonhallinnassa tulee aiheuttamaan sote-uudistuksen ohella ison muutoksen sosiaalihuoltoon.

 

Kanta-arkiston käyttöönoton myötä kaikissa sosiaalipalveluja tuottavissa yksityisissä ja julkisissa organisaatioissa otetaan käyttöön asiakastiedon rakenteinen ja määrämuotoinen kirjaaminen, rakenteinen tallentaminen sekä valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto, eli Kanta.

 

Näin merkittävä muutos aiheuttaa monelle sekä yksityiselle että julkiselle sosiaalihuollon toimijalle painetta päivittää tai uusia tietojärjestelmiään vastaamaan uudistuvia vaatimuksia. 

 

Onko teillä jo varauduttu uudistukseen?

Ensimmäisenä vinkkinä tulevaan tiedonhallinnan muutokseen on se, että Kanta-arkiston käyttöönottoa ei kannata mieltää ainoastaan vaatimuksena hankkia uusi järjestelmä tai päivittää olemassa oleva järjestelmä. Vaihtoehtoisesti voidaan pohtia ja visioida sitä, miten ICT-ratkaisuilla voidaan tukea pitkällä tähtäimellä sosiaalihuollon kehittymistä.

Tavanomaista käsitystä asiakastietojärjestelmästä tulee laajentaa: asiakastiedon säilönä ymmärretty järjestelmä ei vielä tue vaikuttavan sosiaalihuollon toimintaa, johtamista tai koordinointia.

 

Toisena vinkkinä on ymmärtää se, että kyseessä on huomattava muutos myös kirjaamiskäytännöissä ja asiakastietojen hallinnassa kokonaisuutena. Muutos vaatii tietojärjestelmien hankkijoilta ja kehittäjiltä hyvää käsitystä tavoiteltavasta ja ajankohtaisesta tilanteesta, tiedonhallintaan liittyvistä vaatimuksista sekä sote-palveluiden tulevaisuuden suunnasta.

 

Muutoksen johtaminen ja uusien käytäntöjen omaksuminen vaativat panostuksia organisaation koosta riippumatta.

 

Olemme koonneet oppaan sosiaalihuollon uudistuvan tiedonhallinnan tueksi. Pääset lataamaan sen alta olevasta kuvakkeesta. Oppaasta selviää, mistä tulevassa muutoksessa on kyse ja miten tulevaan muutokseen voi varautua.

 

Suosittelen oppaan lataamista erityisesti, jos sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutos tulee koskettamaan omaa organisaatiotanne.

 

Lataa opas tästä

Jussi Lehto

KIRJOITTAJA Jussi Lehto

Jussin erikoisalaa on sosiaalihuolto - niin käytännön kuin tietojärjestelmien osalta.

Lisää samasta aihealueesta

Anne K. Pekkonen - 27/07/2023

Mitä yhteistä on soten asiakastietojen käyttöoikeusasetuksella ja vaatekaapin siivouksella?

Kesäkuun lopussa voimaan tullut sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käyttöoikeusasetus pohjautuu asiakastietolakiin, joka säädettiin syksyllä 2021 (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä). Asetuksella...

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  • Tarjouspyyntö
  • Lisätietoa ratkaisuista
  • Tilaa esite
  • Palaute
  • Jotain muuta