• Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

Sote-tietojärjestelmien käytettävyys esillä SuomiAreenassa: ”Paras tietojärjestelmä aavistaa mitä käyttäjä on tekemässä”

Mediconsult - 11/08/2021

SuomiAreenalla käydyssä Miljardi suomalaisiin sote-tietojärjestelmiin – kulu vai investointi -keskustelussa nousi esille runsaasti tapetilla ollut sote-tietojärjestelmien käytettävyys.

Oulun yliopiston terveyden tietojärjestelmätutkimuksen työelämäprofessori Jarmo Reponen kertoi havainnollistavan esimerkin: perusterveydenhuollon lääkärillä kuluu tutkimusten mukaan 43 prosenttia 20–30 minuutin vastaanottoajasta tietojärjestelmien kanssa. Siksi on merkityksellistä, että sote-tietojärjestelmät olisivat entistäkin käyttäjäystävällisempiä.

– Ammattilaiset ansaitsevat kunnolliset järjestelmät; sellaiset työkalut, joilla sitä työtä ja niitä asioita voi tehdä, jotka lääkärin ja hoitajan työssä ovat oleellisia, vastasi Jarmo Reponen.

Järjestelmien käytettävyydessä eroavaisuuksia

Isossa kokonaisuudessa pitää Reposen mielestä muistaa, että Suomi on maailman mittakaavassa kuitenkin sote-digitalisaatiossa edelläkävijä.

– Meillä on Suomessa ainutlaatuinen digitaalinen living-lab. Tässä mielessä on myös seurattu käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta Lääkäriliiton toimesta vuodesta 2010 alkaen. Näemme, että käytettävyydessä on suuria puutteita. Järjestelmät eivät ole veljeksiä tai sisaruksia keskenään, vaan toiset toimivat paremmin ja toiset huonommin ja vielä eri asioissa. Käyttäjille on tärkeää, että järjestelmä on vakaa eikä tule käyttökatkoja, ja nimenomaan arjen toiminta, vastaanotto menee sujuvasti. Käyttäjät haluavat, että järjestelmät ovat laadukkaita ja turvallisia potilaille, ja laatua pitää pystyä seuraamaan, Reponen tiivisti.

Sekä käytettävyys että huoltovarmuus korostuvat poikkeustilanteissa kuten pandemia-aikana. – Huoltovarmuuden suhteen mahdollista katastrofitilannetta ennakoitaessa pitää olla hyvät, toimivat ja helposti käytettävät tietojärjestelmät, muistutti Kaisa-Liisa Harjapää Esko Systemsiltä.

Käyttäjää ennakoiva järjestelmä tehostaa työtä

Mediconsultin Tommi Salaspuro painotti, että on meidän yritysten tehtävä viedä ratkaisut ammattilaiselle sellaisina, että järjestelmät ovat käyttäjäystävällisiä ja sellaisia, että ammattilaiset kokevat ne toimiviksi, ja niiden käyttö tehostaa toimintaa eikä syö arvokasta hoitotyön aikaa.  

Reposen mielestä paras tietojärjestelmä on sellainen, joka aavistaa jo etukäteen, mitä lääkäri tai hoitaja on tekemässä. – Niihin on jo rakennettu työnkulut ja on lähdetty liikkeelle käyttäjälähtökohdasta. Ensisijaisesti pitäisi kuunnella sitä, joka on siellä ”sorvin” ääressä työtä tekemässä, Reponen sanoi.

Reponen komppasi Salaspuroa ja piti tärkeänä kokonaisuuden kehittämistä Suomessa nyt tekeillä olevassa, mielenkiintoisessa sote-muutoksessa, jossa yhdistetään sekä perusterveydenhuolto että erikoissairaanhoito ja sosiaalihuolto. Kotimainen järjestelmätoimittaja tuntee Suomen sote-kentän, sen erityispiirteet ja rakentaa järjestelmänsä niihin sopiviksi. Kun järjestelmät on kehitetty lähellä suomalaisia sote-järjestelmien käyttäjiä ja alusta asti käyttäjiä kuunnellen, ei sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten aikaa kulu järjestelmien adaptoimiseen.

Lue myös: Ykkösaamu haastatteli: Käytettävyys ja kotimaisuus tietojärjestelmien hankinnassa

Keskustelutilaisuudessa olivat mukana:

Juontaja: 
 • Jaakko Loikkanen, toimittaja, MTV Uutiset

Keskustelijat:

 • Kaisa-Liisa Harjapää, toimitusjohtaja, Esko Systems Oy
 • Pia Kauma, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, Kokoomus
 • Pekka Ollikainen, asiantuntija, Terveys ja hyvinvointi -verkostot, Business Finland
 • Jarmo Reponen, terveyden tietojärjestelmätutkimuksen työelämäprofessori, Oulun yliopisto
 • Tommi Salaspuro, toimitusjohtaja, Mediconsult Oy

SuomiAreena-keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan alta.

 

Lisää samasta aihealueesta

Mikael Palola - 04/07/2022

Suomalaiset voivat tehdä suomalaisista maailman terveimmän kansan

Meidät suomalaiset on todettu YK:n onnellisuustutkimuksessa jo useana vuonna peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi. Moni meistä nostaa terveyden yhdeksi keskeisimmistä omaan onnellisuuteemme vaikuttavista tekijöistä. Kun me olemme maailman...

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

 • Tarjouspyyntö
 • Lisätietoa ratkaisuista
 • Tilaa esite
 • Palaute
 • Jotain muuta