• Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

Sote-palveluiden valinnanvapaus mahdollistaa hoidon yli aluerajojen

Tommi Salaspuro - 26/06/2017

Uuden valinnanvapauslain tarkoituksena on lisätä kansalaisten vapautta sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnassa ja luoda tilanne, jossa asiakkaat saavat terveyspalveluja jonottamatta. Jatkossa asiakkaalla olisi oikeus valita, mistä ja keneltä hän palveluja saa.

Julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voisivat tarjota myös yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt. Rahoitus tapahtuisi kaksivaiheisesti: valtio rahoittaa järjestämisvastuussa olevia maakuntia, jotka puolestaan maksavat korvauksia järjestelmän piiriin hyväksytyille palveluntuottajille.

Sote-palvelujen valinnanvapauslain tavoitteina ovat palvelujen saatavuuden ja laadun parantaminen sekä kustannusvaikuttavan toiminnan vahvistaminen. Säästöjä luovat erityisesti toimintaprosessien muutokset ja sähköisten palvelujen, kuten toiminnanohjausjärjestelmien, mobiilipalvelujen ja asiakkaiden omahoidon mahdollistavien portaalien hyödyntäminen.

Tämä edellyttää toimivia nykyaikaisten ratkaisujen käyttöä kilpailussa pärjätäkseen.

Mitä sote-palvelujen valinnanvapaus tarkoittaa asiakkaalle?

Valinnanvapauslaki mahdollistaa palveluntuottajan valinnan yli sote-aluerajojen. Virtuaalivastaanoton avulla pääkaupunkiseudulla toimiva lääkäri voisi hoitaa Sodankylässä asuvia potilaita. 

Valinnanvapauslain perusteella asiakas voi valita palveluntuottajaksi tietyissä palveluissa joko julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus ei kuitenkaan koske koulu- eikä opiskeluterveydenhuoltoa. Tahdosta riippumattomasta hoidosta säädetään erikseen.

Hallituksen esityksen mukaan valinnanvapaus koostuu:

  1. Suoran valinnan palveluista
  2. Maakunnan liikelaitoksen valinnasta sekä
  3. Asiakassetelillä ja henkilökohtaisella budjetilla saatavista palveluista 

Asiakas voi siis valita suoraan sote-keskuksen sekä suunhoidon yksikön vuodeksi kerrallaan ilman maakunnan tekemää palvelutarpeen arviointia tai ohjausta. Asiakas voi tarvittaessa myös saada maksusetelin, jolla yksittäisen toimenpiteen voi hankkia joltakin toiselta palveluntuottajalta. Lisäksi asiakas voisi valita maakunnan liikelaitoksen ja sen toimipisteen.

Jatkossa asiakkaalle voidaan myös myöntää asiakasseteli maakunnan liikelaitoksen tekemän palvelutarpeen arvioinnin perusteella kiireettömiin, maakunnan määrittelemiin palveluihin. Näissä henkilökohtainen budjetti koskee vanhuspalvelulain, vammaispalvelulain tai kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain piiriin kuuluvia asiakkaita.

Henkilökohtaisessa budjetissa asiakkaalla olisi mahdollisuus vaikuttaa palvelujen sisältöön ja niiden tuottajaan, kuten henkilökohtaiseen avustajaan tai kuljetuspalveluihin.

Valinnanvapaus tulee siis koskettamaan koko toimialaa ja lähes kaikkia siellä toimivia - niin julkisia kuin yksityisiäkin toimijoita.

Mutta mitä velvoitteita sote-palvelujen valinnanvapaus tuo palveluntuottajalle? Tähän kysymykseen vastaamme Sote tulee, oletko valmis? -oppaassamme, jonka voit ladata luettavaksi alla olevalla painikkeella:

Lataa muutosjohtajan opas sote-uudistukseen

Lue myös nämä valinnanvapautta käsittelevät blogikirjoituksemme:

Tommi Salaspuro

KIRJOITTAJA Tommi Salaspuro

Tommi on Mediconsult Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää samasta aihealueesta

Ville Salaspuro - 15/06/2023

Käytettävyyden arvioinnin kehittäminen järjestelmäkilpailutuksissa on sote-ammattilaisten etu

Sote-tietojärjestelmien käytettävyys on tärkeää sote-ammattilaisten jokapäiväisen työn kannalta, jotta he pystyvät tekemään järjestelmällä työnsä tehokkaasti laadusta tinkimättä. Haluamme olla tuomassa päivittäistä työtä helpottavia työvälineitä...

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  • Tarjouspyyntö
  • Lisätietoa ratkaisuista
  • Tilaa esite
  • Palaute
  • Jotain muuta