• Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

SuomiAreena: Sote-tietojärjestelmiin miljardeja – investoidaanko suomalaiseen osaamiseen?

Mediconsult - 18/08/2021

Sote-uudistuksen myötä Suomessa tullaan käyttämään lähivuosina 2–3 miljardia euroa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin. Hankintapäätöksissä tulee huomioida ostohinnan lisäksi pitkän aikavälin kustannukset, järjestelmiin käytettävä aika ja mahdollisuus investoida suomalaiseen korkeaan tietojärjestelmäosaamiseen, nousi esille SuomiAreenan keskustelussa.

Kun puhutaan näin isoista rahoista, SuomiAreenalla käyty keskustelu aloitettiin juuri euroista.

Mediconsultin toimitusjohtaja Tommi Salaspuro arvioi, että Suomessa päätettäväksi tulee 2–3 miljardin investoinnit sote-tietojärjestelmiin alle kymmenen vuoden aikaikkunassa. Keskustelijat pohtivat, millaisia intohimoja kolme miljardia herättää poliittisesti.

Kansanedustaja ja kuntapolitiikan konkari, kunnanvaltuutettu Pia Kauma totesi, että päättäjät tietävät aika huonosti tietojärjestelmäkustannuksista.

– Eduskunnassa kesäkuun lopulla päätettävänä olleessa sote-uudistuksessa puhuttiin vasta niistä it-kustannuksista, jotka syntyvät, jotta järjestelmät saadaan toimimaan yhdessä. Kuitenkin on ajateltu, että uudistuksilla pitäisi saada lisättyä myös digitalisaatiota. Näissä kustannuksissa ei ole mukana vielä sitä, mitä kaikkea pitäisi saada lisää, jotta syntyisi säästöjä ja ennen kaikkea kuntalaisten palvelu parantuisi, pohti Kauma.

Kauma kertoi keskustelussa myös Espoon päätöksestä jättäytyä Apotin ulkopuolelle. Hän totesi, etteivät halunneet antaa avoimella luottokortilla amerikkalaisen yrityksen käyttöön espoolaisten veronmaksajien rahoja. Kauman mielestä olisi hyvä, että nämä rahat jäisivät Suomeen, ja että täällä pystyttäisiin kehittämään sote-tietojärjestelmiä. Kauma toi esille myös it-järjestelmäarkkitehtuurin ja järjestelmien keskinäisen kommunikoinnin merkityksen kunnille.

Päättäjillä edessä iso perehtymisurakka sote-tietojärjestelmähankkeissa

Entä mitä päättäjien pitäisi vähintään ymmärtää tulevaisuuden sotejärjestelmäratkaisuista, kysyi juontaja, MTV Uutisten toimittaja Jaakko Loikkanen päättäjänä eduskunnassa ja Espoossa toimivalta Pia Kaumalta.

– Ainakin pitäisi ymmärtää, että on kysymys kokonaisuudesta. Aina ei pidä myöskään uskoa ensimmäiseen asiaan, jonka kuulee, vaan perehtyä asioihin. Itse en usko monoliittisiin järjestelmiin; uskon modulaarisiin järjestelmiin, johon voi liittää useita eri osa-alueita. Tänä päivänä ei myöskään vielä tiedetä, mitkä ovat esimerkiksi tekoälyn mahdollisuudet tulevaisuudessa, Kauma pohti.

Kotimainen vai ulkomainen toimija

– Meillä on Suomessa hyvin korkealuokkaista osaamista. Näen, että investoidaan tähän suomalaiseen osaamiseen. Luodaan vientimarkkinoita. Ei tehdä tästä kulua eikä viedä rahaa ulos, vaan kasvatetaan suomalaista osaamista hallituksen ohjelmankin mukaisesti. Nämä järjestelmät ovat korkean teknologian tuotteita, raha kannattaa pitää Suomessa, totesi Salaspuro.

Esko Systemsin toimitusjohtaja Kaisa-Liisa Harjapään mielestä Suomessa tehdään todella kustannustehokkaasti potilastietojärjestelmiä.

– Näyttää siltä, että nyt vähintään puolet tästä 2–3 miljardin investoinneista näyttäisi menevän ulkomaisiin järjestelmiin, mikä on mielestäni todella huolestuttavaa, sanoo Harjapää vastatessaan toimittajan kysymykseen siitä, miltä näyttää tilanne ulkomaisten ja kotimaisten järjestelmäinvestointien suhteen.

– Meidän kannattaa ehkä yhdistääkin tätä suomalaista osaamista rakentaaksemme terveydenhuollon tietojärjestelmäklusteria vieläkin vahvemmaksi. Haluaisin nähdä, että suurempi osa euroista menisi suomalaiseen tekemiseen, Harjapää painotti. Hän myös totesi yritysten kasvukeskusteluun liittyen, että aivan kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan asioita voi tehdä myös kumppanoitumalla.

– Suomalaisilla markkinoilla on ollut vuodesta 2015 alkaen aika hiljaista sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmissä, kun on odotettu sote-reformia. Nyt kun sote-päätökset on tehty, on aika nostaa meidän häntäämme ja näyttää osaamista, Salaspuro toteaa.

SuomiAreenalla käyty Mediconsultin järjestämä Miljardi suomalaisiin sote-tietojärjestelmiin – kulu vai investointi -keskustelu oli kesän startti yhteiskunnalliselle investointikeskustelulle.
– Meillä on kahdesta kolmeen miljardia hyvää syytä keskustella sote-tietojärjestelmistä myös tulevaisuudessa, tiivisti Loikkanen.

Keskustelutilaisuudessa olivat mukana:

Juontaja: 
 • Jaakko Loikkanen, toimittaja, MTV Uutiset

Keskustelijat:

 • Kaisa-Liisa Harjapää, toimitusjohtaja, Esko Systems Oy
 • Pia Kauma, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, Kokoomus
 • Pekka Ollikainen, asiantuntija, Terveys ja hyvinvointi -verkostot, Business Finland
 • Jarmo Reponen, terveyden tietojärjestelmätutkimuksen työelämäprofessori, Oulun yliopisto
 • Tommi Salaspuro, toimitusjohtaja, Mediconsult Oy

SuomiAreena-keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan alta.

Lisää samasta aihealueesta

Mikael Palola - 04/07/2022

Suomalaiset voivat tehdä suomalaisista maailman terveimmän kansan

Meidät suomalaiset on todettu YK:n onnellisuustutkimuksessa jo useana vuonna peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi. Moni meistä nostaa terveyden yhdeksi keskeisimmistä omaan onnellisuuteemme vaikuttavista tekijöistä. Kun me olemme maailman...

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

 • Tarjouspyyntö
 • Lisätietoa ratkaisuista
 • Tilaa esite
 • Palaute
 • Jotain muuta