• Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

[CHECKLIST] Terveydenhuollon potilastietojärjestelmän hankinta - ostajan checklist

Tommi Salaspuro - 13/09/2017

Organisaatioissa vallitsee yleinen harhaluulo, että potilastietojärjestelmän hankinta ja käyttöönotto itsessään yhtenäistäisi ja tehostaisi organisaation hajanaiset tai jopa täysin toimimattomat prosessit. Pahimmillaan uuteen tietojärjestelmään yritetään istuttaa kaikki mahdolliset toimintamallit ilman kriittistä tarkastelua.

Potilastietojärjestelmän hankinta ei kuitenkaan tarkoita - tai ainakaan sen ei pitäisi tarkoittaa - pelkästään järjestelmän ostamista, sillä järjestelmän käyttöönotto on parhaimmillaan paitsi pitkäaikaisen kumppanin valintaa, myös monialaisen tiimin yhteistyötä. Optimaalisimmillaan uusi järjestelmä ja sen käyttöönotto tukee yhteisiä, määriteltyjä ydinprosesseja ja tiedonkulkua eri käyttäjäryhmien näkökulmasta sekä pitkäaikaista toimivaa yhteistyösuhdetta toimittajan kanssa.

Uusi järjestelmä edellyttää ennen kaikkea organisaation päätäntävaltaisten avainhenkilöiden tiivistä osallistumista jo tietojärjestelmän tarpeiden määrittelyvaiheessa, sekä edelleen järjestelmän käyttöönotossa ja käyttäjien tiedottamisessa. Nämä avainhenkilöt tietävät, miten tietty prosessi organisaatiossa hoidetaan ja miten sitä pitäisi kehittää. Oikeiden asiantuntijoiden yhteen saattaminen ja päätösten huolellinen dokumentointi helpottavat oleellisesti järjestelmähankinnasta vastaavan henkilön tehtävää ja vastuuta.

Tarvittavien toimintojen uudelleenarviointi on tehtävä huolellisesti, jotta järjestelmä saadaan vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Digitalisaatio, robotisaatio ja keinoäly muuttavat työn tekemistä, ja niitä onkin syytä hyödyntää myös potilastietojärjestelmässä asiakkaiden eduksi sekä ammattilaisten työn helpottamiseksi.

Terveydenhuollon tietojärjestelmät voivat olla hankalia hankittavia, mutta niiden ei tarvitse olla. Järjestelmähankinnan helpottamiseksi olemme koonneet potilastietojärjestelmän ostajan oppaan helpottamaan suunnittelutyötä sekä opastamaan läpi hankintaprosessin aina suunnittelusta kilpailutukseen ja kompastuskivien ennakointiin.

Voit ladata oppaan maksutta käyttöösi alla olevalla painikkeella. Antoisia lukuhetkiä!

New Call-to-action

Tommi Salaspuro

KIRJOITTAJA Tommi Salaspuro

Tommi on Mediconsult Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää samasta aihealueesta

Helena Astala - 28/01/2021

Miten ylläpitää tietoturvaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiä hyödyntävissä organisaatioissa?

Voiko puutteellinen tietoturva vaarantaa potilasturvallisuuden? -blogissamme käsittelimme tietoturvariskejä sekä tietoturvan jakamista saatavuuteen, eheyteen ja luottamuksellisuuteen. Erityisesti viimeaikaiset mediassakin esillä olleet...

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  • Tarjouspyyntö
  • Lisätietoa ratkaisuista
  • Tilaa esite
  • Palaute
  • Jotain muuta