Blogi — Mediconsult

Hyvinvointialueiden ammattilaiset ansaitsevat parhaat työkalut eikä se ole liikaa vaadittu

Kirjoittanut Tommi Salaspuro | 7. joulukuuta 2022 klo 14.04.08

Tänä syksynä mediassa ovat puhututtaneet sote-tietojärjestelmien laatuongelmat ja hallitsemattomat kustannukset. Hyvinvointialueiden aloittaessa käsillä on historiallinen tilaisuus – Nyt jos koskaan on aika kilpailuttaa järjestelmät sekä vaatia palveluntarjoajilta laadukkaampia ja kustannustehokkaampia ratkaisuja.

Vuodenvaihteessa on olennaista varmistaa uusien hyvinvointialueiden käynnistäminen turvallisesti: Henkilökunnan tulee saada palkkansa ja asiakkaiden ja potilaiden hoitonsa. Asiakas- ja potilastietojärjestelmät ovat merkitsevässä roolissa hyvinvointialueiden aloittaessa 1.1.2023. Uudet asiakas- ja potilastietojärjestelmät on syytä arvioida välittömästi toiminnan alettua. Parhaassa tilanteessa tulevat olemaan ne hyvinvointialueet, jotka pystyvät kasvattamaan tuottavuuttaan toimivilla ICT-ratkaisuilla. Ammattilaiset ansaitsevat käytettävimmät ratkaisut. Laatu ja käytettävyys on nostettava päätöksenteossa ansaitsemaansa arvoon ja osattava hankkia arvoa lisääviä ratkaisuja.

Kilpailu on kansalaistenkin etu, kun ratkaisut mahdollistavat paremmat palvelut, joita antaa tyytyväinen ammattilainen. Oma ratkaisumme, suomalainen, hyvinvointialuetasoinen sote-tietojärjestelmä Mediconsult Saga on jo ehtinyt menestyä alueiden kilpailutuksissa ja saanut laadusta ja käytettävyydestä huippupisteitä.

Investointi suomalaiseen osaamiseen on investointi suomalaiseen hyvinvointiin

On ensiarvoisen tärkeää, että hyvinvointialueet tässä murrostilanteessa valitsevat heille parhaat ratkaisut, koska strategiat, painopisteet ja lähtökohdat tietojärjestelmissä ovat hyvinvointialueilla hyvin erilaiset. Joillakin alueilla kuten Pohjois-Karjalassa tietojärjestelmät on maakunnallisen kuntayhtymän myötä jo pitkälle yhtenäistetty, kun taas niin kutsutuilla sirpalealueilla järjestelmiä on useita kymmeniä.

Hyvinvointialueuudistuksen myötä hallitus on arvioinut sote-tietojärjestelmäinvestointien arvoksi kolme miljardia euroa. Nämä miljardit koskevat suomalaisten sosiaali- ja terveystietojen käsittelyä. Onko kyse investoinnista vai kustannuksesta? Toivon, että kolmella miljardilla ei rakenneta lisää riippuvuutta ja viedä päätöksentekoa pois Suomesta vaan kehitetään suomalaista osaamista ja omavaraisuutta. Kolme miljardia euroa suomalaiseen osaamiseen on samalla investointi suomalaiseen tuotekehitykseen ja hyvinvointiin. 

Keskustelu sote-tietojärjestelmien laatuongelmista ja kustannuksista on luonut harmillisen varjon suomalaisen ohjelmistokehityksen ylle. Olen yli 10 vuoden ajan luotsannut sote-tietojärjestelmäkehitystä ja ollut seuraamassa useita reformeja. Tiedän, että kykyä ja osaamista on, kun järjestelmät rakennetaan suomalaisten sote-palveluiden lähtökohdista käyttäjiä kuunnellen.

Meillä Suomessa on osaamista jaettavaksi asti: Investoimalla Suomeen parannetaan kotimaisen  vientiteollisuuden mahdollisuuksia. Terveysteknologia on merkittävän ylijäämäinen vientiala. Kilpailu avaa maamme ict-toimijoille mahdollisuuksia kehittää ratkaisuja kansainvälisille markkinoille.

Lue myös:
Sotejärjestelmien hyödyntäminen on avainasemassa uusilla hyvinvointialueilla