• Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

Kyselytutkimus: Suomalaiset haluavat suomalaisia sote-järjestelmiä

Mediconsult - 12/04/2021

Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että sote-tietojärjestelmien valintojen tulisi kohdistua suomalaiseen osaamiseen. Yli 70 prosenttia vastaajista haluaisi hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia sote-alalla huomattavasti enemmän.

Sote-kentän tietojärjestelmät, esimerkiksi terveydenhuollossa käytettävät potilastietojärjestelmät, ovat tärkeässä asemassa, kun palveluita digitalisoidaan. Mediconsultin Kantar TNS:llä teettämässä kyselyssä selvitettiin mielipiteitä sote-digitalisaatiosta. 

Kyselytutkimuksen tulokset kertovat – suomalaiset arvostavat suomalaista osaamista

”Tutkimustulokset ovat vahva viesti siitä, että suomalaiset haluavat heidän sosiaali- ja terveysjärjestelmiinsä lisää suomalaista järjestelmäosaamista. Digitalisointi kasvattaa tehokkuuden lisäksi myös hyvinvointia”, toteaa Mediconsultin toimitusjohtaja Tommi Salaspuro.   

Sote-järjestelmäinvestoinneista niukasti tietoa saatavilla

Kaksi kolmasosaa suomalaisista (65 %) on sitä mieltä, että sote-järjestelmät maksavat liikaa, ja se tapahtuu veronmaksajien kustannuksella. Suurin piirtein sama määrä pitää sote-järjestelmiä kankeina mammutteina (64 %).  

”Hintakeskustelu ei kansalaisten kokemuksen mukaan ole avointa. Suomalaiset haluavat verovaroilla tehtävän mahdollisimman kokonaistaloudellisia hankintoja. Julkisissa hankinnoissa esimerkiksi liikevaihtoraja voi olla asetettu tarpeettoman korkeaksi niin, ettei suomalaisilla toimijoilla ole mahdollisuuksia osallistua kilpailutukseen, vaikka osaamista maassamme kyllä on”, toteaa Salaspuro.   

Vastaajista vain 22 prosenttia oli sitä mieltä, että sote-järjestelmien kustannuksista on riittävästi tietoa saatavilla, ja vastaavasti 54 prosenttia oli sitä mieltä, ettei sitä ole tarjolla riittävästi.  

”Pitkällä ajanjaksolla sote-järjestelmävalinnoilla voi laajemmin olla vaikutusta suomalaiseen terveysteknologian osaamispohjaan sekä huoltovarmuuteen, joka on korostunut pandemia-aikana. Kyseessä ovat pitkäaikaiset 10 vuoden hankkeet, joiden investointiarvon on arvioitu olevan lähes kolme miljardia euroa. Laajemmassa katsannossa kyse ei ole pelkästä kustannuksesta vaan investoinnista suomalaiseen hyvinvointiin ja osaamiseen”, summaa Salaspuro. 

Näin tutkimus toteutettiin

  • Mediconsult teetti Kantar TNS:llä kyselytutkimuksen suomalaisten mielipiteistä ja kokemuksista sote-alan digitalisaatioon liittyen.   
  • Kyselyyn vastasi 1021 henkilöä 19.-25.2.2021 välisenä aikana. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18–79 -vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat).   
  • Vastaukset kerättiin Gallup Kanavalla. Kyseessä on Kantar TNS:n viikkovastaajapaneeli, jossa tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä.  
  • Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin ± 3,1 prosenttiyksikköä. 

Lue myös: Ykkösaamu haastatteli: Käytettävyys ja kotimaisuus tietojärjestelmien hankinnassa

Lisää samasta aihealueesta

Mediconsult - 18/05/2022

HIMSS22 kokoaa terveysteknologian huiput kesäkuussa – Mediconsult mukana

Mediconsult osallistuu HIMSS European Health Conference & Exhibition -tapahtumaan 14.–16.6. Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma toimii foorumina terveydenhuollon kehitykselle teknologian ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  • Tarjouspyyntö
  • Lisätietoa ratkaisuista
  • Tilaa esite
  • Palaute
  • Jotain muuta