"Harrastaminen on parasta syrjäytymisen ehkäisyä ja tuottaa onnistumisen elämyksiä! Partio kasvattaa tulevaisuuden johtajia! Jotta jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa!" Näissä tunnelmissa alkoi ensi kesänä lähes 5000 partiolaista yhteen tuovan Ilves19-partioleirin tukiseminaari Tampere-talossa Tampereella 10.4.2019, kun opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen lähetti videotervehdyksensä seminaariväelle ja kehui partioharrastusta.
Tukiseminaarin avulla kerättiin varoja leirimaksujen kattamiseen, jotta kaikki lapset pääsevät osallistumaan leirille varallisuudesta riippumatta. Mediconsult Oy tekee tärkeää yhteistyötä Hämeen piirin Ilves19-partioleirin kanssa tarjoamalla potilastietojen mobiilikirjaamisratkaisun leiriläisten terveydenhuoltoon. Kun kuulin mahdollisuudesta osallistua tähän seminaarin, en epäillyt hetkeäkään vaan vanhana partiolaisena olin tietenkin heti valmiina. Etenkin kun huomasin vielä vanhan partiokaverinkin olevan puhujien joukossa.
Tukiseminaarissa tulevaisuuden johtamisesta olivat puhumassa toimitusjohtaja Mikko Kuitunen Vincitiltä, muutoksentekijä Kirsi Piha Ellun Kanoista, strategiajohtaja Pekka Puustinen OP:stä, luova johtaja Henkka Hyppönen ja tietokirjailija Katleena Kortesuo. Iltapäivän aikana kuultiin johtamiseen liittyen niin johtajuusvajeesta, työhyvinvoinnista, kantasoluista kasvatetuista marjoista kuin syksyllä kauppoihin tulevasta, maailman ensimmäisestä tekoälyn avulla kehitetystä viskistä.
Tukiseminaarin tuomisia
Monipuolisesta seminaariannista jäivät mieleen muun muassa tietokirjailija Katleena Kortesuon kolme jämäkkää neuvoa parempaan johtamiseen. Ensinnäkin pitäisi tunnistaa omat vikansa ja sen jälkeen joko hyväksyä ne tai pyrkiä niistä eroon. Toiseksi toisista pitäisi pitää huolta ja kuulumisia tulisi kysyä jatkuvasti. Kolmanneksi asioita pitäisi toistaa, erityisesti sitä, että välittää. Katleena edusti vanhoja partiolaisia kuten myös Mikko Kuitunen – molemmilla näkyvästi partiohuivit kaulassa.
Konflikti päivässä -kirjan kirjoittanut Kirsi Piha puolestaan kehotti aktiivisesti hakemaan konflikteja muutoksen aikaansaamiseksi sekä työhyvinvoinnin ja motivoinnin parantamiseksi. "Saanko konfliktoida tätä?" oli Kirsin neuvo erimielisyyden ilmaisemiseksi hyvällä tavalla. Konfliktoinnin avulla voidaan luoda uutta ja kyseenalaistaa vanhaa sekä luoda sitoutumista ja rakentaa luottamusta. Katleena Kortesuon tavoin Kirsi Piha vinkkasi, että osa vinkeistä toimii niin työpaikoilla kuin parisuhteessa, joten seminaarista löytyi kotiinvietävää myös lukulistalle päätyneen kirjan lisäksi.
Mahtava moka -kirjan yhdessä Mika Sutisen kanssa kirjoittanut Vincitin Mikko Kuitunen puolestaan puhui johtajuusvajeesta, joka tulee kalliiksi, kun satsaukset johtamiseen ja johtamisen kokeminen eivät vastaa toisiaan. Johtamisessa tulisikin panostaa hallinnoinnin ja kontrolloinnin sijaan mahdollistamiseen sekä itsensäjohtamistaitojen että itseohjautumisen kehittämiseen. Samaa valmentamisen ja mahdollistamisen johtamiskulttuuria peräänkuulutti myös OP:n Pekka Puustinen. Puustisen puheenvuoro kiinnosti erityisesti siksi että rahoitusala on säänneltyä kuten terveydenhuoltoalakin, joten on mielenkiintoista kuulla toisen toimialan hyvistä johtamiskokemuksista!
Marjoja metsän sijaan kantasoluista?
Henkka Hyppösen puheenvuorossa lähdettiin liikkeelle muinaisista 44 000 sukupolvella käytössä olleista kivityökaluista ja päädyttiin kuulemaan toisiaan vastaan pörsseissä kilpailevista boteista ja toisaalta myös ideasta maailman ruokapulan ratkaisemiseen kasvattamalla marjoja kantasoluista. Näistä ensimmäinen toimi esimerkkinä huolesta, että aikaikkunat pienenevät ihmiselle käsittämättömiksi ja jälkimmäinen puolestaan esimerkkinä yhä enemmän tulevaisuudessa vaadittavasta luovasta ajattelusta ongelmien ratkaisemiseksi.
Päivän johtamisteema sopi hyvin niin kotiin, työpaikalle kuin vapaa-ajalle. Kaikista puheenvuoroista välittyi tavoite ihmisenä kehittymisestä, paremman tulevaisuuden tavoittelusta ja hyvinvoinnin lisäämisestä – kuten partiossakin. Seminaarin lopuksi partiopiirin edustajat toivottivat uudelleen tervetulleeksi kertomansa mukaan lapsena partiosta potkut saaneen Puustisen Pekan. Konfliktointimyönteiselle kulttuurille olisi ollut tilausta näköjään jo kolmisenkymmentä vuotta sitten – Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!
Leirisairaala metsän keskelle
Itse en olisi pienenä partiolaisena osannut koskaan edes kuvitella hoitajia tai lääkäreitä kirjaamaan sähköisesti potilastietoja keskelle metsää. On hienoa päästä näkemään, miten Mediconsultin mobiilikirjaamisen ratkaisu viedään monituhatpäiselle leirille, joka leirisairaaloineen toimii minikaupunkina, jonka pelkkä rakentamis- ja purkuvaihekin kestää lähes puolitoista viikkoa!
Seuraa potilastietojen matkaa partion mukana metsään Mediconsultin avulla. Kirjoitamme leirin valmisteluista ja kuulumisista kevään ja kesän aikana blogissamme. Lue blogisarjan seuraava osa Partioleirille mobiili potilastietojärjestelmä!