• Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

Tiedolla johtaminen sosiaali- ja terveysalalla – mitä hyötyä on raportoinnista?

Ville Salaspuro - 13/02/2019

Tiedolla johtaminen on rantautunut myös sosiaali- ja terveysalalle. Mitä tiedolla johtaminen on käytännössä ja mistä tietoa saadaan? 

Tiedolla johtaminen edellyttää luonnollisesti tietoa, jota saadaan raportoinnin avulla. Raportoinnin tarkoituksena on tuottaa tietoa ymmärrettävään muotoon, jotta sitä voidaan hyödyntää johtamisessa ja päätöksenteossa. Tietojärjestelmiin kerääntyvä valtava datamassa on saatava muotoon, jossa siitä saadaan jalostettua tietoa. Valtakunnallisesti vertailukelpoinen raportointi edellyttää jäsentynyttä yhteisesti sovittua tapaa kerätä tietoa, jonka perustella voidaan tehdä luotettavia analyyseja palveluista.

Tietopaketeista raportoinnin työkalu

Ratkaisuksi luotettavan tiedon saamiseen on esitetty tietopaketteja, jotka ovat erityisesti alueellisen palvelunjärjestäjän seurannan, raportoinnin ja tietojohtamisen työkalu. Tietopakettien kehittämisen vetäjät STM ja Sitra kuvailevat paketteja työkaluksi sosiaali- ja terveyskustannusten kohdentamiseen vertailukelpoisesti.
 
Tietopakettien keskeinen vahvuus päätöksenteon tukena liittyykin vertailutiedon tuottamiseen: talouteen, vaikuttavuuteen, laatuun ja uudistumiskykyyn liittyviä tietoja voidaan vertailla eri sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden välillä organisaatiorakenteesta riippumatta. Ketterä raportointi mahdollistaa pakettien, toimintojen ja palveluiden kustannusten vertailemisen alueittain tai tuottajittain, jolloin kehittämistoimenpiteet voidaan kohdistaa heikommin suoriutuviin kokonaisuuksiin.
Nykytilan haasteita kuvaa se, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjät ja tuottajat keräävät samantyyppistä tietoa erilaisin kriteerein, jolloin tieto on hajanaista ja vertailukelvotonta.
 

Päämääränä tiedon hyödyntäminen suunnittelussa ja johtamisessa

Raportoinnin päämääränä on tiedon hyödyntäminen sosiaali- ja terveyspalvelutoiminnan suunnittelussa ja johtamisessa. Aineistoja raportoidaan siten, että tiedosta on välitöntä hyötyä sote-palveluja suunniteltaessa, järjestettäessä ja tuotettaessa – reaaliaikaisuus ja eteenpäin katsovat ennustemallit ovat raportoinnin etuja.
 

 

Olemme koonneet sosiaali- ja terveydenhuollon raportoinnista oppaan, jonka pääset lataamaan alla olevasta kuvakkeesta. Oppaasta selviää, mistä raportoinnissa on kyse ja mitä hyötyä siitä on.

 

Suosittelen oppaan lataamista erityisesti, jos sosiaali- ja terveydenhuollon raportointi tulee koskettamaan omaa organisaatiotanne.

 

New call-to-action

 

 

Ville Salaspuro

KIRJOITTAJA Ville Salaspuro

Mediconsult Oy:n lääketieteellinen johtaja

Lisää samasta aihealueesta

Jenni Rytkönen - 19/08/2019

Fiksua ikääntymistä, onnellisuusanalyysejä ja pitchausta

Hiljaiseen heinäkuuhun tuli sopivasti säpinää, kun sain tilaisuuden edustaa Mediconsultia Bangkokissa järjestetyssä Technology Investment -konferenssissa 17.-20.7. Konferenssin aiheena oli ”Smart Ageing”, sillä niin Thaimaassa, kuten Euroopassa ja...

Lue lisää

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  • Tarjouspyyntö
  • Lisätietoa ratkaisuista
  • Tilaa esite
  • Palaute
  • Jotain muuta