Soita meille: +358 10 524 5500

  • Seuraa meitä somessa:

fi / en

Post Fetaured Image

Asiantuntijana Mediconsultilla: Kestävä koodi on ylläpidettävää

Mediconsult - 15/04/2024

 

Asiantuntijana Mediconsultilla -juttusarja esittelee ammattilaisiamme, jotka kertovat omasta työstään ja Mediconsultin kulttuurista. 

petri kultanen asiantuntijana mediconsultilla

Nimi:  Petri Kultanen
Työtehtävä: Software Architect
Tiimi:  Käyttäjäkokemus ja arkkitehtuuri
Koulutus:  Tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinto
Työura Mediconsultilla: 11/2012 alkaen

 

Millaisten asioiden parissa teet töitä eli mitä työsi pitää sisällään? 

Hoidan selainpohjaisen Mediconsult Saga®  -asiakas- ja potilastietojärjestelmämme front end -kehittäjien yhteisiä asioita. Front end- eli fronttikoodari luo järjestelmään käyttäjälle näkyvät osiot: sen, mitä käyttäjä näkee ja minkä kanssa vuorovaikuttaa. Teen arkkitehtuurista ohjeita, jossa neuvotaan, miten asiat tehdään meidän järjestelmissämme. Esimerkkinä ohjeista ovat tyyliohjeet, joilla pyritään yhdenmukaiseen koodiin kautta järjestelmän. Lisäksi koodaan järjestelmätason ominaisuuksia, joita muut tiimit voivat hyödyntää.   

Työni tukena käytän tekoälyä. Tekoäly pystyy täydentämään tekemiäni koodirivejä ja luomaan kommentteja. Kommentit ovat kuin muistiinpanoja tai ohjeita, jotka jätän koodiin. Ne selittävät, mitä olen tehnyt ja miksi. Koodi on usein monimutkaista ja kommentit helpottavat sen ymmärtämistä. Tekoäly osaa selittää, mitä olen tehnyt, niin että seuraavatkin koodin käsittelijät ymmärtävät.  

Ihminen ei mitenkään voi muistaa kaikkea, ja silloin kysyn tekoälyltä apua. Tekoälyä ei voi eikä pysty käyttämään suoraan järjestelmiemme tekemiseen, mutta siltä saa vinkkejä.  

Tekoäly pystyy myös tuottamaan isoja testidatamääriä. On olemassa tekoälysovelluksia, jotka pystyvät tuottamaan 1000 kuvitteellisen asiakkaan nimet, osoitteet halutulta alueelta ja muita pyydettyjä tietoja.

Käytän tekoälyä ehkä eniten ohjeiden kirjoittamiseen. Kun tekoäly auttaa muotoilemaan ajatuksia, niistä tulee usein selkeämpiä. Tekoälyn kanssa on hyvä sparrailla: kun kysyy jotain, vastaukset ja jatkokysymykset avaavat omaa ajattelua, vaikka ne eivät olisikaan käyttökelpoisia. 

Oletan, että tulevaisuudessa koodianalyysi eli virheiden etsintä koodista tekoälyn avulla, joka ei vielä toimi, kehittyy paremmaksi. Tekoäly voisi myös kirjoittaa testejä puolestani minun luomani koodin perusteella, mutta tätä en vielä ole ottanut käyttöön. 

Mikä on työssäsi pinnalla juuri nyt?  

Pinnalla on aina koodareiden auttaminen fronttipuolella. Vastaan koodareiden kysymyksiin ja pyrin auttamaan heitä eteenpäin työssään. Arkkitehdin rooli on kokoava ja kokonaisuutta katsova.

Teen myös tiivistä yhteistyötä käyttäjäkokemukseen keskittyvän UX-tiimin kanssa. Kun UX-tiimi keksii, mikä ominaisuus järjestelmään pitäisi saada, autan heitä testaamaan, onko se teknisesti mahdollista. Jo ennen kuin ominaisuus esitellään tuotteesta vastaaville, on varmistettu, että se mitä suunnitellaan, on myös toteutettavissa. Parhaillaan työn alla ovat katoavat ja ilmestyvät navigointinäppäimet mobiilipuolelle.

Nimeä kolme parasta asiaa työssäsi.

Pääsen vaikuttamaan siihen, millaisia töitä työpöydälläni on ja miten ne teen. Pidän Mediconsultin joustavista työtavoista. Arvostan asiantuntevia työkavereitani, joiden kanssa on helppo työskennellä.

Ketkä ovat tärkeimmät yhteistyökumppanisi? 

UX-tiimi ja ohjelmistokehittäjät eli koodarit.

Mitä sinulle merkitsee sloganimme "Kestävää koodia kotimaiseen soteen"?

Kestävä koodi on ylläpidettävää: sellaista, että vuoden päästäkin ymmärtää, mitä tuli tehtyä. Pidän itse tärkeänä, että vaikka jonkin toiminnallisuuden kohdalla olisi kiire, ei lähdetä oikaisemaan.

Onko jotain mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä tai eivät osaisi arvata?

Olen harrastanut korujen suunnittelua eri materiaaleista nyt muutaman vuoden ajan. 3D-tulostaminen on ollut harrastuksena jo 10 vuoden ajan ja keksin korusuunnittelun siihen uudeksi tekemiseksi. Olen myös piirtänyt kaikki koruni itse.

 

Tekoäly Mediconsultilla

Mediconsult on mukana Secur-e-Health-hankkeessa, jossa kehitetään eri lähteistä koostuvan terveysdatan hyödyntämistä tietoturvallisesti. Eri tietolähteitä ovat muun muassa asiakas- ja potilastietojärjestelmät, potilaiden omamittauslaitteet ja kansalliset rekisterit. Laajemman datan käyttö tietoturvallisesti mahdollistaa sujuvamman tiedolla johtamisen sekä tekoälytyökalujen kehittämisen. Hankkeessa se tarkoittaa sydän- ja verisuonitautipotilaan datasta koulutettua tekoälytyökalua, jolla voidaan auttaa ammattilaista ennustamaan potilaan kliinisen tilanteen kehittymistä (mm. taudin pahenemisen tai tulevan sairaalahoidon ehkäiseminen).

Terveydenhuollon käyttöön kehitettävien tekoälytyökalujen tulee olla läpinäkyviä (ns explainable AI). Terveydenhuollon tekoälytyökaluilla vaikutetaan ammattilaisten päätöksentekoon. Tämä edellyttää työkaluilta läpinäkyvyyttä eli käyttäjälle on pystyttävä kertomaan, millä perusteilla ja millä mahdollisilla puutteilla kyseinen suositus tai ohje on syntynyt.

Suomessa ollaan jo hyvin lähellä sitä aikaa, jolloin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmätoimittajat upottavat yhä enenevässä määrin tekoälyä järjestelmiinsä. Tekoälyä järjestelmissä sääntelee esimerkiksi EU:n lääkinnällisiä laitteita koskeva MDR-asetus sekä Euroopan unionin juuri julkaistu AI Act.  Myös mediconsultlaisilla on tekoälyn käyttöön työssään tarkat säännöt, joilla varmistamme muun muassa tietoturvan ja -suojan toteutumisen.

 

Sarjan aiemmat osat

Asiantuntijana Mediconsultilla: Asiakaskontaktit ovat työn suola

Asiantuntijana Mediconsultilla: Pyrin tuomaan käyttäjien näkökulman esiin

Asiantuntijana Mediconsultilla: Fronttikoodarina näen heti työni jäljen

Asiantuntijana Mediconsultilla: Työhöni kuuluu varmistaa, että järjestelmä toimii halutulla tavalla ja vastaa asetettuja vaatimuksia

Asiantuntijana Mediconsultilla: Sormet syyhyävät jo seuraavien hyvinvointialue-käyttöönottojen pariin

Asiantuntijana Mediconsultilla: "Olen asiakkaan ääni Mediconsultin sisällä."

Asiantuntijana Mediconsultilla: ”Koen, että sosiaalityön asiantuntijuuttani arvostetaan ja tarvitaan”

Kiinnostuitko? Otathan yhteyttä.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse lectus odio, convallis ac enim eu, egestas mattis dolor. Sed vitae orci et erat consectetur euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  • Tarjouspyyntö
  • Lisätietoa ratkaisuista
  • Tilaa esite
  • Palaute
  • Jotain muuta